Webmaster | | A-tým | Muži

1. Liga v sezóně 2020-21 bez našeho klubu

Předsednictvo klubu se po dlouhém jednání a debatovaní rozhodlo v následujícím soutěžním ročníku 2020-21 nepřihlásit mužskou 1. Ligu!

Všechno začalo úvodní schůzkou předsednictva, kdy poprvé padla otázka "co s A-týmem v další sezóně", říká předseda klubu Jakub Juroško. Během dubna a května probíhaly telekonference se zástupci ČMSHb i klubů 1. Ligy a již během této doby, po tom co jsme s hráči řešili možnosti dohrání sezóny ovlivněné pandemií COVID-19, jsem cítil, že se chuť z absolvování dalších zápasů v tak náročné soutěži (především na finance a cestování) vytrácí, pokračuje předseda oddílu.

Sezónu tak náš A-tým zakončil třemi utkáními na jaře (naposledy utkání v Jihlavě), což nakonec byly, neočekávaně a na nějakou dobu poslední v 1. Lize, v litickém dresu.

O tom jak se nakonec vše událo jsme se zeptali předsedy a místopředsedy klubu - Jakuba Juroška a Jiřího Vlčka.

Co vedlo klub k rozhodnutí nezúčastnit se v nadcházející sezóně 1. Ligy a jak těžké samotné rozhodnutí bylo?

JJ: Rozhodnutí to bylo opravdu těžké! Uplynulou sezónu, kterou nakonec ovlivnila celosvětová koronavirová pandemie, jsme neodehráli vůbec dobře a podzimní část, kterou jsme strávili na posledním místě bychom nejraději v naší historii zcela vymazali. Na jaře se nám povedlo zvítězit v Přelouči a vážně jsme pomýšleli na play-off. Bohužel sezóna byla anulována a tak převládalo z neúplné sezóny spíše zklamání. Abych byl, ale upřímný, podobnou situaci jsme s vedením řešili posledních několik sezón, resp. před nimi, jelikož naše členská základna a finanční situace nebyla vždy ideální a vhodná na takhle náročnou (herní, finanční, cestovní stránku apod.) soutěž. Sešli jsme se proto s hráči, kteří výrazně projevili zájem nadále 1. Ligu hrát a řekli si možné varianty našeho dalšího působení. Musím konstatovat, že mě mile překvapil reálný pohled hráčů na vzniklou situaci a v podstatě jsme se většinově shodli, že vlastními silami (či z vlastních zdrojů) nejsme schopni na důstojné úrovni v 1. Lize působit.

JV: Rozhodnutí bylo pro mě osobně velmi těžké, ale jsem realista. Bylo to hlavně o počtu hráčů a bohužel zdraví i věk se nedá zastavit. Mladí se těžko hledají, zejména v konkurenci s extraligovými kluby v našem regionu. A bohužel také někteří kluci dali přednost svým osobním ambicím.

Jak bylo nakonec vyřešeno právo účasti v 1. Lize, komu bylo postoupeno a jak probíhalo jednání?

JJ: V daném období jsme obdrželi "nabídku" na spolupráci s extraligovým celkem HBC Plzeň, kterou jsme poté hráčům prezentovali. Musím konstatovat, že ani v předsednictvu nebyl názor k variantě jakékoliv spolupráce, s jakýmkoliv klubem jednoznačný a pohovory s hráči získaly na intenzitě. Abychom neměli rozhodnutí jednoduché, obdrželi jsme nabídku spolupráce i od druhého západočeského celku TJ Snack Dobřany a ocitli se tak na imaginární sportovní křižovatce (smích). Po závěrečném jednání předsednictva, se klub přiklonil k první nabídce a práva účasti v 1. Lize byly postoupeny HBC Plzeň. Chtěl bych zde poděkovat i zástupcům Dobřanského klubu, kteří naše rozhodnutí nakonec přijali bez jakýchkoliv výtek a věřím, že s rozumem.

JV: Ano obě nabídky byly věcné a konkrétní. U mě osobně rozhodla kvalita kádru daného klubu.

Jak bude klub nyní působit dále? Dojde k nějaké další zásadní změně?

JJ: V této souvislosti bych chtěl naopak poděkovat vedení klubu HBC Plzeň a zejména Josefu Kadaněmu, se kterým jsme vedli velmi intenzivní, korektní a konstruktivní jednání. Výsledkem je to, že naši hráči budou tvořit významnou roli v týmu, který se v 1. Lize bude nově prezentovat.

JV: Doufám, že se kluci v nově vytvořeném týmu neztratí. My ostatní se budeme soustředit na regionální 2. Ligu a na děvčata, která budou hrát Ligu žen.

Jsou s rozhodnutím ohledně 1. Ligy spojené nějaké hráčské či personální změny v klubu?

JJ: Samozřejmě k nějakým změnám dojde, ale to je spojeno s každou sezónou. Nebudu zastírat, že některým hráčům se nově utvořená spolupráce, v souvislosti s 1. Ligou, nezamlouvá a nechtějí se jí účastnit. My samozřejmě nechceme žádnému hráči bránit v tom, aby se hokejbalem bavil a tak, předpokládám, budeme o jejich budoucnosti jednat. Vzhledem k aktuální situaci, ale nemá smysl cokoliv před 1. 8. řešit a tak se zatím můžeme soustředit na skupinu těch, kteří společnému projektu dali zelenou.

JV: Jak říkal Kuba - k některým změnám určitě dojde. Jak už jsem předeslal, někteří kluci dali přednost svým vlastním zájmům. Chtěl bych také říct, že stav, ve kterém se nyní klub nachází, částečně považuji také za svoje osobní selhání ve vedení klubu a stále váhám zda v klubu dále pokračovat nebo to přenechat někomu mladšímu a ambicioznějšímu.

Na co se nyní bude klub zejména soustředit a kde se vidí za pár let?

JJ: Lehčí otázku byste neměli? (smích) Klubová strategie je nyní jasná. Máme zde ženský tým, jenž je jediným v západních Čechách, který působí v nejvyšší ženské republikové soutěži a jiná než medailová pozice v nadcházející sezóně nepřipadá v úvahu! Nechceme se vzdát účasti v regionální 2. Lize a i vzhledem k tomu, že někteří hráči, kteří minulou sezónu působili v 1. Lize, včetně mě, projevili zájem nadále působit v nižší soutěži, věřím, že se hokejbalem budeme bavit a upřímně nás to nebude stát tolik času na administrativní úrovni. Čili mužský i ženský hokejbal bude v našem klubu žít dál (smích).

JV: Budeme se soustředit na to, na co máme. To znamená na regionální 2. Ligu a na děvčata, která nám doufám budou dále dělat radost na turnajích Ligy žen. I když ani tam to nemáme lehké, jelikož nám děvčata začínají plnit své mateřské povinnosti a těžko se hledají nové zájemkyně o tento sport.


Zdrojem fotografie je web hokejbal.cz.

Aktuální články

Kdyby mi někdo řekl, že si s Liticemi zahraji proti extraligovému týmu, tak bych tomu nevěřil, říká Dominik Babor

Liticím se nepovedl úvod sezóny a zatím jsou na šestém místě. Sérii proher ale přerušily vysokou výhrou v utkání proti dobřanskému...

Máme v týmu ideální kombinaci dravého mládí a zkušenosti starších hráčů, říká kapitán Litic Zdeněk Slanec

Litice v minulé sezóně soupeřily o první místo v základní části, nakonec se umístily na druhé pozici, po play off jim patřila...

Beru to jako restart nejen sportovního života, říká Jakub Juroško

Více než zajímavý přesun se uskutečnil v mužské 2. lize mezi plzeňskými Liticemi a třemošenským Tatranem. Po téměř patnácti letech...