Jakub Juroško | | Muži

Plzeňské Litice téměř vládnou 2. lize na západě Čech. Je s podzimem Jakub Juroško spokojen?

2. Liga na západě Čech byla v podzimní části velmi rozjetá. Všechny týmy se snažily sbírat body do tabulky, avšak nejvíce se to dařilo Dobřanům a Liticím. Ty přezimují na 2. místě. Nemrzí Jakuba Juroška, že to není úplná špička tabulky?

Za to, že to před zimním spánkem není první pozice, si můžeme jedině sami

Jakube, podzimní část 2. ligy je za námi. Vy jste s Liticemi připraveni na zimní spánek z 2. místa. Panuje spokojenost?

Myslím, že spokojenost panovat musí. Nám se v podzimní části sezony nepovedly výsledkově pouze dvě utkání, a to v Třemošné a poslední v dobřanské hale. Mě osobně mrzí zejména utkání s Tatranem, kde jsme rozhodně nebyli horší, ale nezvládli jsme utkání morálně. Každopádně jsme na špici, máme odehráno o jedno utkání méně než naši nejbližší sousedé a cíl na jaro je jasný – postoupit přímo do semifinále.

Nemrzí Vás, že to není první místo? Máte stejný počet bodů jako Šneci (27 bodů – pozn. red.) a k tomu ještě zápas k dobru.

Upřímně trochu ano, i když je jasné, že máme odehranou necelou polovinu utkání a na jaře může být vše úplně jinak. Za to, že to před zimním spánkem není první pozice, si můžeme jedině sami. V závěru podzimu se dostavily známé komplikace spojené s morálkou a přístupem hráčů, a vlastně tak trochu můžeme děkovat vcelku příznivému losu, vzhledem k aktuální formě soupeřů.

Vy jste nejlepším bránícím celkem v lize. Obdrželi jste pouze 25 branek. Sázíte na dobrou obranu či útok?

Tak v tomto případě platí známé – nejlepší obranou je útok. (smích) Je pravda, že složení týmu je hodně ofenzivní a často jsou bránicí dvojkou kluci z útoku. Nijak zvlášť však obranné situace nepilujeme, ale máme za sebou dva skvělé a zkušené gólmany, na které se, až na výjimečné případy, můžeme zcela spolehnout. Košík (Marek Košňar – pozn. red.) si dokonce řekl o angažmá v extralize, takže to mluví za vše.

Já osobně řadím mezi kandidáty na mistra minimálně tři další celky a čeká nás tvrdý boj o udržení se na špici

Jaké budou vaše jarní cíle? Loňské finále vám nevyšlo. Blatná je v 1. lize. Je teď větší šance na zisk titulu?

Jak jsem zmínil již v předchozí otázce. Náš jednoznačný a nahlas vyřčený předsezonní cíl byl postup do play off z prvních dvou míst přímo do semifinále. Ve vyřazovacích soutěžích se pak může přihodit cokoliv. Vždy záleží na aktuální formě, zranění, dovolených, práci apod., takže předem není nic jasné. Ale určitě nebudu alibista. V loňském finále vyhrál lepší, i když věřím, že kdybychom neobdrželi v domácím utkání vysoký trest, tak jsme Blatnou ještě potrápili, a tak pro letošní sezonu by neúčast ve finále byla pro všechny zklamáním. Ale mluvit v této fázi zisku titulu je hrozně brzy. Já osobně řadím mezi kandidáty na mistra minimálně tři další celky a čeká nás tvrdý boj o udržení se na špici.

Vy jste tahounem svého celku. Na kontě máte 18 kanadských bodů (7+11). Jste rád, že jste na podzim chytil takovou formu?

Já si to upřímně ani nedovedu vysvětlit. Přeci jen se řadím už mezi ty, kteří to na hřišti „mají za pár“ a věk ani narůstající kila se mi nějak nedaří zastavit. (smích) Ne, teď vážněji. Hokejbal hraji už cca 25 let, a tak si myslím, že nějaké zkušenosti mám. Je pravda, že jsem nikdy nebyl sběrač bodů, spíše mě bavilo podílet se na gólech černou prací, jako odtažení soupeře, clonění anebo trochu přiostřit či soupeře rozhodit. V litickém týmu ale hrajeme už několik sezon de facto ve stejném složení a tak jsem si jistý, že za mé „stařecké“ bodové probuzení mohou zejména spoluhráči, kteří mi to kolikrát hází vlastně do prázdné a já musím už jen potvrdit, že nejsem totální dřevák.

Aktuální články

Kdyby mi někdo řekl, že si s Liticemi zahraji proti extraligovému týmu, tak bych tomu nevěřil, říká Dominik Babor

Liticím se nepovedl úvod sezóny a zatím jsou na šestém místě. Sérii proher ale přerušily vysokou výhrou v utkání proti dobřanskému...

Máme v týmu ideální kombinaci dravého mládí a zkušenosti starších hráčů, říká kapitán Litic Zdeněk Slanec

Litice v minulé sezóně soupeřily o první místo v základní části, nakonec se umístily na druhé pozici, po play off jim patřila...

Beru to jako restart nejen sportovního života, říká Jakub Juroško

Více než zajímavý přesun se uskutečnil v mužské 2. lize mezi plzeňskými Liticemi a třemošenským Tatranem. Po téměř patnácti letech...